Tym razem klasycznie - z sosem pomidorowym.

Składniki:

  • 2 nieduże cukinie
  • puszka pomidorów w puszce
  • mała cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku
  • świeża bazylia

Przygotowanie

Naszykować dużą miskę z zimną wodą. Przy pomocy obieraczki cukinie obierać na cienkie paski do momentu, kiedy dojdziemy do pestek. Gotowe paseczki przełożyć do dużej miski pełnej lodowatej wody i odstawić do lodówki. Cebulę i czosnek podsmażyć na 1 łyżce oliwy z oliwek. Pomidory zblendować i dodać do cebuli i czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Cukinię schłodzoną w lodówce odcedzić tuż przed podaniem. Podawać z sosem, dodatkowo można obsypać czarnym pieprzem i kilkoma liśćmi świeżej bazylii.

Smacznego!