Tym razem klasycznie - z sosem pomidorowym.
Składniki:
- 2 nieduże cukinie
- puszka pomidorów w puszce
- mała cebula
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- świeża bazylia
Przygotowanie
Naszykować dużą miskę z zimną wodą. Przy pomocy obieraczki cukinie obierać na cienkie paski do momentu, kiedy dojdziemy do pestek. Gotowe paseczki przełożyć do dużej miski pełnej lodowatej wody i odstawić do lodówki. Cebulę i czosnek podsmażyć na 1 łyżce oliwy z oliwek. Pomidory zblendować i dodać do cebuli i czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Cukinię schłodzoną w lodówce odcedzić tuż przed podaniem. Podawać z sosem, dodatkowo można obsypać czarnym pieprzem i kilkoma liśćmi świeżej bazylii.
Smacznego!