Określenie superfoods najczęściej używane jest w odniesieniu do egzotycznych produktów spożywczych, które – podobnie jak żywność funkcjonalna – cechują się niezwykle korzystnym wpływem na zdrowie. Tym, co różni superfoods od żywności funkcjonalnej jest różnorodna forma występowania – w formie nieprzetworzonej lub mocno zmodyfikowanej – tabletek, kapsułek, proszku (oczywiście przy zachowaniu maksimum składników odżywczych). Ponadto superfoods mają zazwyczaj bardziej selektywny charakter – nie są to bowiem powszechnie występujące grupy produktów, a starannie wybrane, unikatowe produkty.
Jednak poza egzotycznymi superfoods, które przywędrowały z odległych, dziewiczych terenów przyrody zlokalizowanych na innych kontynentach, warto poznać także kilka rodzimych superfoods, a tych nie brakuje:
- jarmuż
- szpinak
- natka pietruszki
- dynia
- aronia
- żurawina
- siemię lniane
- kasza jaglana
- rokitnik
- orzechy włoskie
- miód
- czosnek
W ramach ciekawostki warto przytoczyć badania amerykańskich naukowców, którzy stworzyli listę najbardziej wartościowych produktów spożywczych w oparciu o zawartość kluczowych dla zdrowia składników pokarmowych. Jakie produkty znalazły się na tej zaszczytnej liście? Na samym szczycie triumfują zielone warzywa liściaste: jarmuż, szpinak, rukiew wodna, natka pietruszki, cykoria. Kolejne pozycje to czerwona papryka, brokuły, dynia, kalafior, marchew, pomarańcze, cytryny i truskawki. Porównując z listą dostępnych w każdym sklepie warzyw i owoców sezonowych łatwo zauważyć, że nie ma konieczności bazowania wyłącznie na selektywnych produktach z drugiego końca świata – wystarczy lokalny bazarek. Egzotyczne superfoods są zatem ciekawym uzupełnieniem diety, jednak podstawą zdrowej diety jest różnorodność produktów i spożywanie ich w jak najmniej przetworzonej formie.
Jakie są najbardziej godne uwagi superfoods dla sportowców?
Oto one:
- spirulina – poza zawartością licznych witamin i minerałów, które regulują szereg procesów fizjologicznych, spirulina dostarcza unikatowych składników odżywczych, takich jak GLA – kwas gamma – linolenowym; spirulina to także chlorofil i fikocyjanina - bardzo silnie działające przeciwutleniacze, wartościowe białko o korzystnym składzie aminokwasowym oraz nienasycone kwasy tłuszczowe; nawet niewielki dodatek spiruliny w diecie sportowców, osób zagrożonych nowotworami, żyjących w stresie lub odchudzających się to szereg korzyści dla organizmu
- nasiona chia to jedno z najbogatszych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika, antyutleniaczy, wapnia, manganu, magnezu i fosforu
- jagody goji i acai – dostarczając wielu witamin, minerałów, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych, mogą zapobiegać niedoborom żywieniowym oraz zapobiegać rozwojowi wielu chorób; oba rodzaje jagód chronią układ sercowo – naczyniowy przed niekorzystnymi zmianami, regulują procesy trawienne oraz obniżają poziom cholesterolu i glukozy we krwi, stanowiąc doskonałą profilaktykę miażdżycy i cukrzycy; z racji dużej zawartości błonnika oraz normalizowania poziomu glikemii włączane są do kuracji odchudzających
- amarantus zawiera bardzo dużo żelaza, kilka razy więcej niż szpinak, doskonale przyswajalne białko o pełnym składzie aminokwasowym, wapń, magnez, fosfor i potas, witaminy, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas GLA oraz skwalen – jeden z najcenniejszych lipidów roślinnych
- komosa ryżowa zawiera bardzo dużo białka, stanowi zatem ciekawą propozycję dla wegetarian i wegan, którzy muszą szczególnie zadbać o podaż białka; ponadto komosa ryżowa wyróżnia się bardzo dużą zawartością białka, znacznie większą niż w mleku; osoby uczulone na laktozę lub z innych powodów unikające nabiału mogą zatem zapewnić odpowiednią podaż wapnia spożywając komosę; zboże to zawiera mnóstwo tłuszczów nienasyconych, głównie kwasu linolenowego, oleinowego i linolowego. Ich spożycie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia.