Określenie superfoods najczęściej używane jest w odniesieniu do egzotycznych produktów spożywczych, które – podobnie jak żywność funkcjonalna – cechują się niezwykle korzystnym wpływem na zdrowie. Tym, co różni superfoods od żywności funkcjonalnej jest różnorodna forma występowania – w formie nieprzetworzonej lub mocno zmodyfikowanej – tabletek, kapsułek, proszku (oczywiście przy zachowaniu maksimum składników odżywczych). Ponadto superfoods mają zazwyczaj bardziej selektywny charakter – nie są to bowiem powszechnie występujące grupy produktów, a starannie wybrane, unikatowe produkty.

Jednak poza egzotycznymi superfoods, które przywędrowały z odległych, dziewiczych terenów przyrody zlokalizowanych na innych kontynentach, warto poznać także kilka rodzimych superfoods, a tych nie brakuje:

  • jarmuż
  • szpinak
  • natka pietruszki
  • dynia
  • aronia
  • żurawina
  • siemię lniane
  • kasza jaglana
  • rokitnik
  • orzechy włoskie
  • miód
  • czosnek

W ramach ciekawostki warto przytoczyć badania amerykańskich naukowców, którzy stworzyli listę najbardziej wartościowych produktów spożywczych w oparciu o zawartość kluczowych dla zdrowia składników pokarmowych. Jakie produkty znalazły się na tej zaszczytnej liście? Na samym szczycie triumfują zielone warzywa liściaste: jarmuż, szpinak, rukiew wodna, natka pietruszki, cykoria. Kolejne pozycje to czerwona papryka, brokuły, dynia, kalafior, marchew, pomarańcze, cytryny i truskawki. Porównując z listą dostępnych w każdym sklepie warzyw i owoców sezonowych łatwo zauważyć, że nie ma konieczności bazowania wyłącznie na selektywnych produktach z drugiego końca świata – wystarczy lokalny bazarek. Egzotyczne superfoods są zatem ciekawym uzupełnieniem diety, jednak podstawą zdrowej diety jest różnorodność produktów i spożywanie ich w jak najmniej przetworzonej formie.

Jakie są najbardziej godne uwagi superfoods dla sportowców?

Oto one:

  • spirulina – poza zawartością licznych witamin i minerałów, które regulują szereg procesów fizjologicznych, spirulina dostarcza unikatowych składników odżywczych, takich jak GLA – kwas gamma – linolenowym; spirulina to także chlorofil i fikocyjanina - bardzo silnie działające przeciwutleniacze, wartościowe białko o korzystnym składzie aminokwasowym oraz nienasycone kwasy tłuszczowe; nawet niewielki dodatek spiruliny w diecie sportowców, osób zagrożonych nowotworami, żyjących w stresie lub odchudzających się to szereg korzyści dla organizmu
  • nasiona chia to jedno z najbogatszych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika, antyutleniaczy, wapnia, manganu, magnezu i fosforu
  • jagody goji i acai – dostarczając wielu witamin, minerałów, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych, mogą zapobiegać niedoborom żywieniowym oraz zapobiegać rozwojowi wielu chorób; oba rodzaje jagód chronią układ sercowo – naczyniowy przed niekorzystnymi zmianami, regulują procesy trawienne oraz obniżają poziom cholesterolu i glukozy we krwi, stanowiąc doskonałą profilaktykę miażdżycy i cukrzycy; z racji dużej zawartości błonnika oraz normalizowania poziomu glikemii włączane są do kuracji odchudzających
  • amarantus zawiera bardzo dużo żelaza, kilka razy więcej niż szpinak, doskonale przyswajalne białko o pełnym składzie aminokwasowym, wapń, magnez, fosfor i potas, witaminy, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas GLA oraz skwalen – jeden z najcenniejszych lipidów roślinnych
  • komosa ryżowa zawiera bardzo dużo białka, stanowi zatem ciekawą propozycję dla wegetarian i wegan, którzy muszą szczególnie zadbać o podaż białka; ponadto komosa ryżowa wyróżnia się bardzo dużą zawartością białka, znacznie większą niż w mleku; osoby uczulone na laktozę lub z innych powodów unikające nabiału mogą zatem zapewnić odpowiednią podaż wapnia spożywając komosę; zboże to zawiera mnóstwo tłuszczów nienasyconych, głównie kwasu linolenowego, oleinowego i linolowego. Ich spożycie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia.