Absolutny deserowy HIT - Wegański mus czekoladowy.

Składniki:

  • 100 ml aquafaby (wody z puszki ciecierzycy)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • szczypta soli
  • do dekoracji dowolne dodatki, np.: orzechy włoskie i ekspandowane ziarno amarantusa

Przygotowanie

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. W małym garnuszku zagotować wodę i położyć na nim metalową miseczkę w taki sposób, aby nie dotykała dnem wrzątku. Do miseczki wsypać drobno posiekaną gorzką czekoladę i energicznie mieszać do momentu, aż czekolada się roztopi. Zdjąć z garnuszka i zostawić do ostudzenia. Wodę z ciecierzycy wlać do do miski, dodać szczyptę soli i ubijać mikserem przez 5 minut na sztywną pianę. Dodać przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką. Przelać do przygotowanych pucharków i włożyć na godzinę do lodówki.

Smacznego!