Pyszna, sycąca i ekspresowa kolacja na mroźne dni
Smażona soczewica (2 porcje):
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2-3 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, czarny pieprz
- bazylia
Przygotowanie
Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać. W rondelku rozgrzać oliwę. Wrzucić czosnek, poddusić. Dorzucić cebulę i podsmażyć na średnim ogniu. Dodać wszystkie przyprawy, wymieszać, wsypać soczewicę i dusić 3-4 minuty. Wlać wodę, dodać pomidory, szczyptę soli i dusić pod przykryciem 10-15 minut, a potem bez przykrycia 3-5 minut. W razie potrzeby można dolać więcej wody. Doprawić solą i pieprzem. Udekorować świeżą bazylią.
Smacznego!