Pyszna, sycąca i ekspresowa kolacja na mroźne dni

Smażona soczewica (2 porcje):

  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, czarny pieprz
  • bazylia

Przygotowanie

Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać. W rondelku rozgrzać oliwę. Wrzucić czosnek, poddusić. Dorzucić cebulę i podsmażyć na średnim ogniu. Dodać wszystkie przyprawy, wymieszać, wsypać soczewicę i dusić 3-4 minuty. Wlać wodę, dodać pomidory, szczyptę soli i dusić pod przykryciem 10-15 minut, a potem bez przykrycia 3-5 minut. W razie potrzeby można dolać więcej wody. Doprawić solą i pieprzem. Udekorować świeżą bazylią.

Smacznego!