Pyszna, orzeźwiająca marynata na grilla. Idealna nadaje się do mięs.

Marynata:

  • pół kubka jogurtu cytrynowego
  • 2 łyżki miesznaki przypraw tandoori masala
  • 1/4 łyżeczki pieprzy cayenne

Jogurt cytrynowy:

  • pół kubka jogurtu greckiego 2%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Mieszanka Tandoori Masala:

  • 10g mielonego kuminu
  • 3g mielonej kolendry
  • 2g mielonych goździków
  • 2g mielonego cynamonu
  • 2g imbiru w proszku
  • 2g czosnku w proszku
  • 2g kurkumy w proszku
  • 2g soli

Wszystkie składniki mieszamy. Przygotowując jogurt cytrynowy warto najpierw wymieszać cukier z sokiem z cytryny - rozpuści się lepiej niż w jogurcie.