SKŁADNIKI (na jedną porcję):

  • pół jabłka
  • 1 jajko
  • 125g jogurtu naturalnego
  • 60g mąki
  • 2 łyżeczki masła
  • pół łyżeczki: sody oczyszczonej, cynamonu, cukru waniliowego i proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE

Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki, posypać cynamonem. W misce wymieszać rózgą lub zmiksować mikserem jogurt z jajkami, roztopionym masłem i cukrem. Dodać przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Delikatnie wymieszać rózgą lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę. Rozgrzać patelnię i nakładać po jednej, pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok 1,5 minuty aż urosną i będą lekko zarumienione. Wówczas położyć po 2-3 plasterki jabłek i po pół minucie smażenia przewrócić na drugą stronę. Smażyć przez około dwie minuty na złoty kolor.