Śniadanie uznawane jest za najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który ma zapewnić dostarczenie energii po odpoczynku nocnym i utrzymać metabolizm na wysokich obrotach przez cały dzień. Do niedawna za najlepszą propozycję na pierwszy posiłek uznawano dania obfitujące w węglowodany, jednak ostatnich kilka lat to wielki triumf śniadań białkowo – tłuszczowych. Z czego wynika ta zmiana? Czy to tylko przemijająca moda, a może uzasadniony wiedzą naukową świadomy wybór? Oto krótki przewodnik po najlepszych śniadaniach dla sportowców.

Śniadanie węglowodanowe – hit czy kit?

Od lat przyzwyczajeni byliśmy do poglądu, że najlepszą porą do spożycia węglowodanów jest poranek, zaś unikać ich należy w porze wieczornej. Czy zmieniła się nasza wiedza w tym zakresie? I tak, i nie. Z jednej strony wciąż panuje pogląd, że wieczorem nie jemy węglowodanów. Z drugiej – wiele osób po spożyciu śniadania węglowodanowego czuje się zmęczona i ospała. Przyczyną takiego samopoczucia może być zbyt duży wyrzut insuliny który zbija poziom cukru we krwi poniżej normy, dlatego osoby które po zjedzeniu śniadania najchętniej wróciłyby z powrotem do łóżka powinny zrezygnować ze spożywania węglowodanów w pierwszym posiłku.

A co stanie się, gdy osoba cierpiąca na insulinoopornością zje śniadanie nie zawierające węglowodanów?

Poziomu glukozy we krwi utrzymałby się na odpowiednim poziomie. Ty nie narzekasz na poranny spadek energii, nie odczuwasz głodu zaraz po śniadaniu i łatwiej spalasz tkankę tłuszczową. Takie śniadanie białkowo – tłuszczowe jest zatem dedykowane zwłaszcza osobom mającym problem z insulinoopornością, chorującym na cukrzycę, mającymi nieunormowany poziom cukru we krwi (hipo – lub hiperglikemia), a także żyjącym w ciągłym stresie. Oczywiście takie śniadanie może zjeść każdy, kto nie potrzebuje porcji węglowodanów do porannego rozruchu – wystarczy obserwować swój organizm i odpowiednio reagować na jego dyskomfort.

Śniadania białkowo – tłuszczowe - czyli jakie?

Jeśli rezygnacja z porannych kanapek czy owsianki wydaje Ci się przeszkodą nie do przejścia – rzuć okiem na poniższe propozycje śniadań białkowo – tłuszczowych:

  • Jajka
  • Ryby wędzone i grillowane
  • Sałatka warzywna z kurczakiem
  • Masło orzechowe
  • Orzechy, pestki i ziarna
  • Awokado
  • Mąka kokosowa

Jakie pyszne śniadania można przygotować z tych produktów? Jajecznicę z boczkiem, omlety i pancakes, naleśniki z masłem orzechowym, awokado zapiekane z jajkiem sadzonym, sałatkę z awokado i szynką parmeńską czy sałatkę z makrelą lub łososiem. Popularnym rozwiązaniem jest ponadto wzbogacenie omletów, gofrów czy naleśników odżywką białkową, która zapewnia świetny smak i odpowiednią podaż białka. Niech jednak będzie to odżywka serwatkowa – białko kazeinowe nie może być poddane obróbce termicznej.